Azonosítástechnikai tevékenység

A COMPUTER PRAXIS Kft 1991-ben vette fel a kapcsolatot a TEXAS INSTUMENTS DEUTSCHLAND GMBH-val a rádiófrekvenciás azonosítás területén (TIRIS).

Ezt a technikát alkalmazzuk az ipar, a személyi- és gépjármű azonosítás különböző területein. Az azonosítástechnika az elmúlt években hatalmas fejlődésen ment keresztül. A Texas Instruments egy teljes üzletágat hozott létre elektronikus azonosítástechnikai eszközök gyártására. Ennek a projektnek a neve TIRIS (Texas Instruments Registration and Identification System). A rádiófrekvenciás azonosítástechnika sem nélkülözheti a szabványokhoz való igazodást. A TI ennek a folyamatnak a meghatározója. A Texas Instruments TIRIS rendszerét évek óta forgalmazzuk, fejlesztjük és telepítjük mint a Texas Instruments VAR partnere.

A TIRIS bemutatása

A rendszer az élet számos területén jól alkalmazható:

  • Személy, és gépjármű beléptetés
  • Ipari automatizálás, gyártáskövetés
  • Raktári nyilvántartás
  • Üzemanyag kútvezérlő rendszerek
  • Állatazonosítás

Terminálok

A berendezések mindegyike számítógépre köthető, az illetékességi információkkal való feltöltés után önállóan működő intelligens terminál. RS 232 vagy RS 422/485 kommunikációs vonalra csatlakoztathatóak és több, mint ezer tranzakció tárolására alkalmasak. Szükség esetén a terminál memóriája bővíthető így a tárolható mozgások száma ennek többszöröse is lehet. A terminálok memóriája az igényekhez alakítható. A berendezések adattároló egysége áramkimaradáskor is hosszú ideig biztonsággal tárolja az addig gyűjtött információt, illetve aktualizálja a dátumot és a pontos időt.

Az azonosítócsalád három tipusú transzponderből áll:

  • csak olvasható (read only)
  • írható/olvasható (read/write)
  • vegyes felhasználású (multipage)

A csak olvasható azonosítókat szigorúan ellenőrzött és automatizált rendszerben a Texas Instruments látja el világegyedi kóddal (64bit), ami többet nem törölhető és át nem írható. Az írható transzponderek 64 bit felhasználó által megadott információval tölthetőek fel. A multipage transzponderek 17 x 64 bitet tartalmaznak. A felhasználó a rendelkezésre álló lapokra írhat információt és olvashatja is azokat. A felhasználónak a beírt információt joga van lezárnia laponként.

Fizikai méretére nézve a kódhordozók különböző kialakításúak. Az azonosítók használhatók durva ipari környezeti feltételek mellett is. A Texas Instruments TIRIS azonosítócsaládja TÜV vizsgálat szerint az egészségre káros hatással nincs. TÜV No. 01/370-4.088/01, a zajkibocsátásuk és az EMC immunitásuk megfelel az EMC direktíváknak (89/336/EEC). A rádiófrekvenciás szabványosítási folyamatban a TIRIS 100%-an megfelel az ISO előírásoknak (ISO11784/11785).

A transzponderek passzívak, tehát nem igényelnek külön tápellátást. A kód visszasugárzásához szükséges energiát az olvasó erőteréből nyerik.